Begin april voert Agentschap voor Natuur en Bos kappingswerken uit op de Kommiezenheide in Postel. Een schorskever zorgde er voor massale sterfte van fijnspar en lork.

Om te vermijden dat dode of afstervende bomen op aanpalende akkers, paden en dreven vallen, worden de bomen gekapt. De Kommiezenheide ligt tussen de abdij van Postel en natuurgebied Rode Put.

Tijdens de werken ondervinden wandelaars mogelijk hinder op de paralleldreef die ten noorden van de Kasteelstraat loopt. Op 15 april zouden de werken afgerond zijn.

De aangetaste naaldhoutsoorten zijn vaak in compacte groep op een perceel aangeplant. Op de percelen waar de kappingen plaatsvinden, staan ook zomereiken, berken, grove den, lijsterbes, beuk en gagel. Al deze inheemse soorten blijven behouden. Beschadigingen aan de (wandel)dreef zullen zo snel mogelijk hersteld worden.

Hogere natuurwaarden

Na de kapping zal Agentschap voor Natuur en Bos de voormalige fijnsparplantages omvormen tot een bostype met hogere natuurwaarden. Dit betekent meer biodiversiteit en meer groeikansen voor betere en sterkere bossen. Als dit niet lukt via spontane verbossing, wordt inheems loofhout aangeplant.

Rustbanken

Recent plaatste het Agentschap voor Natuur en Bos drie robuuste banken langs een wandelpad op de Kommiezenheide waar wandelaars even kunnen verpozen.

Meer info: Agentschap voor Natuur en Bos, boswachter Werner De Kinderen, 0479 67 94 68, werner.dekinderen@vlaanderen.be